неділю, 31 березня 2024 р.

Хімія на кухні

 Кулінарія — це хімія, тому не дивно, що хімічні знання можуть допомогти на кухні.

Подрібніть цибулю без сліз

Коли ви нарізаєте цибулю, вивільняються ферменти аліїнази, які
розщеплюють сульфоксиди амінокислот. При цьому утворюється
пропенесульфенова кислота, яка має сльозогінний ефект.
Цей фермент у цибулі перетворюється на пропанетиал
S-оксид, яка щипає очі
Використання гострого ножа менше пошкоджує клітини цибулі, зменшуючи відповідно
реакції. Також допомагає охолодження цибулі: при охолодженнні хімічні реакції сповільнюються, також зменшується летючість пропанетіального S-оксиду.
Більше цікавого тут.
Інформацію взято з https://compoundchem.substack.com







Немає коментарів:

Дописати коментар

День чаю: що викликає накип на чаї?

 Ви коли-небудь замислювалися, чому стимулюючий ефект чаю відрізняється від ефекту кави? Або чому іноді під час заварювання на поверхні чаю ...