середа, 24 травня 2023 р.

КЕВЛАР

 Коли ми вивчали полімери, зокрема згадували такий полімер як кевлар. Давайте познайомимось з ним ближче.

Кевла́р (англ. Kevlar®) — торгова назва араміду (поліпарафенілен-терефталаміду), синтетичного волокна, що має високу міцність (у п'ять разів міцніше від сталі). Вперше кевлар було отримано групою американської науковиці Стефані Кволек у 1964 в американській компанії DuPont, технологія виробництва розроблена цією ж компанією у 1965 році, з початку 1970-x років розпочато його комерційне застосування.

Спочатку матеріал розроблявся для армування автомобільних шин, для цього він використовується і тепер. 

Кевларове волокно також використовується як армуючий компонент в змішаних тканинах, що додає виробам стійкість до абразивних і ріжучих впливів. З таких тканин виготовляються, зокрема, захисні рукавички і захисні вставки в спортивний одяг (для мотоспорту, сноубордингу тощо).


Використання в бронежилетах

Механічні властивості матеріалу роблять його придатним для виготовлення куленепробивних жилетів. Це одне з найвідоміших застосувань кевлару. 


Розробка бронежилета з кевлару Національним інститутом правосуддя (National Institute of Justice) відбувалася протягом кількох років у чотири етапи. На першому етапі тестувалося волокно з кевлару, щоб визначити, чи здатне воно зупинити кулю. Другий етап полягав у визначенні кількості шарів матеріалу, необхідного для запобігання пробиття кулями різного калібру і різної швидкості, і розробка прототипу жилета, здатного захищати працівників від найпоширеніших загроз: куль калібру .38 Special і .22 Long Rifle. У 1973 році був розроблений жилет з семи шарів волокна з кевлару для польових випробувань. Було встановлено, що при намоканні захисні властивості кевлару погіршувалися. Здатність захищати від куль також зменшувалася після дії ультрафіолету, у тому числі сонячного світла. Хімчистка і відбілювачі також негативно позначалися на захисній властивості тканини, також як і неодноразові прання. Щоб обійти ці проблеми, був розроблений водостійкий жилет, що має покриття з тканини для запобігання дії сонячних променів та інших факторів, що впливають негативно.

детальнше про  кевоал ви можете дізнатись тут



Немає коментарів:

Дописати коментар

Цікаві досліди

  Лизун з яйця Знебарвлення йоду Цікавий дослід з чаєм Хімічні квіти з солей металів 11 Fascinating Chemistry Experiments